Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Październik 2023

Uprzejmie informujemy, że od 6 października 2023 r.
Regionalny Szpital w Kołobrzegu przystąpił do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu".

 „Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, którego celem jest zwiększenie dostępności pacjentów do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach..

Programem pilotażowym objęci są pacjenci hospitalizowani w Regionalnym Szpitalu w Kołobrzegu z wyjątkiem:

  • Pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii,
  • Pacjentów żywionych wyłącznie dojelitowo i pozajelitowo.

Celem program pilotażowego jest:
    - zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
    - wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.

Na zlecenie lekarza pacjenci objęci programem mogą skorzystać z porad żywieniowych udzielanych przez dietetyczki szpitalne.

Lekarz decyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz indywidualnych modyfikacjach w zależności od oceny stanu odżywienia pacjenta.

Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyczki szpitalne jadłospisu dekadowego.

Najczęściej stosowaną dietą w naszym szpitalu jest dieta podstawowa, dla której publikujemy:

  • jadłospis na 10 dni - tzw. jadłospis dekadowy,
  • zdjęcia dwóch posiłków, z odniesieniem do dania z jadłospisu.

DIETY

 

Październik 2023

Dekada 1

Dekada 2

Dekada 3

Wykaz alergenów - kliknij

Artykuły

  • 31.10.2023 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Płatki owsiane na mleku 300ml (A: 1,7,8,11,12,13)
    • Szynka gotowana wieprzowa 30g (A: 1,3,6,7,9)
    • Ser żółty        20g    (A:3, 7)
    • Chleb zwykły 2szt                     50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Ogórek świeży 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kefir 150ml-1szt (A: 7)

    OBIAD

    • Zupa szpinakowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, szpinak, ziemniaki, nać pietruszki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Gulasz mięsny wieprzowy duszony( łopatka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól , pieprz) 100g/150ml (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Ryż na sypko 200g
    • Surówka meksykańska ( kapusta biała, marchew, por, kukurydza, olej rzepakowy, sól, pieprz)150g (A: 7,9)
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z jajka ze szczypiorkiem (jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz) 80g (A: 3,10)
    • Chleb zwykły 2szt                     50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie  15g (A: 7)
    • Pomidor plastry                        70g
    • Sałata  10g
    • Herbata czarna z cukrem    250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2516kcal
    • Białko ogółem: 98g
    • Tłuszcz ogółem: 108g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 32g
    • Węglowodany ogółem: 313g
    • Cukry: 48g
    • Błonnik pokarmowy: 30g
    • Sód: 1759mg
    Czytaj Więcej o: 31.10.2023 - Wtorek
  • 30.10.2023 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron muszelka na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Szynka pomorska drobiowa 30g  (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Ser fromage 40g  (A: 7)
    • Chleb zwykły 2szt                      50g  (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt    25g  (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry                        70g
    • Sałata    10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Koktajl mleczno-owocowy (jogurt naturalny, truskawki, cukier) 200ml (A: 7)

    OBIAD

    • Zupa jarzynowa z ziemniakami (porcje rosołowe, włoszczyzna, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Zraz mielony duszony w sosie własnym( łopatka wieprzowa, jajko, bułka pszenna , cebula, sól, pieprz) -100g/150g (A:1,3)
    • Kasza jęczmienna na sypko 200g (A:1)
    • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej( makrela wędzona, ogórek kiszony, cebula, pieprz) 80g (A:4)
    • Chleb zwykły 2szt                     50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Papryka paski                         70g
    • Sałata   10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2057kcal
    • Białko ogółem: 79g
    • Tłuszcz ogółem: 68g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 21g
    • Węglowodany ogółem:309g
    • Cukry: 60g
    • Błonnik pokarmowy:32g
    • Sód: 1659mg
    Czytaj Więcej o: 30.10.2023 - Poniedziałek
  • 29.10.2023 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Ser żółty         50g (A: 7)
    • Chleb zwykły 2szt                    50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt                   25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka paski                           70g
    • Sałata  10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny 150g1szt (A: 7)
     

    OBIAD

    • Zupa pomidorowa z makaronem(porcje rosołowe, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, nać pietruszki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 1,7,9)
    • Filet drobiowy pieczony z ziołami (filet z kurczaka, oregano, bazylia, natka pietruszki papryka słodka, sól , pieprz) 100g
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Kiełbasa szynkowa drobiowa 60g (A:1,6,7,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt                    50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka            60g
    • Sałata 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2048kcal
    • Białko ogółem: 99g
    • Tłuszcz ogółem: 67g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 23g
    • Węglowodany ogółem: 285g
    • Cukry: 53g
    • Błonnik pokarmowy: 29g
    • Sód: 2216mg
    Czytaj Więcej o: 29.10.2023 - Niedziela
  • 28.10.2023 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Płatki jęczmienne na mleku 300ml (A: 1,7,8,11)
    • Polędwica kanadyjska drobiowa 50g (A: 1,3,6,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt               50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Ogórek świeży plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok wieloowocowy 200ml-1szt
     

    OBIAD

    • Barszcz czerwony z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, buraki, ziemniaki, kwasek cytrynowy, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Pyzy z mięsem wieprzowym- gotowane( łopatka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól , pieprz) 300g (A: 7)
    • Kapusta zasmażana (kapusta biała, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, koper) 150g (A:1)
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu z natką pietruszki(twaróg,mleko,natka pietruszki) 80g (A: 7)
    • Chleb zwykły 2szt              50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan)   100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2203kcal
    • Białko ogółem:83g
    • Tłuszcz ogółem: 78g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:27g
    • Węglowodany ogółem:323g
    • Cukry:50 g
    • Błonnik pokarmowy:36g
    • Sód:1772mg
    Czytaj Więcej o: 28.10.2023 - Sobota
  • 27.10.2023 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza manna na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Jajko gotowane 1szt 50g (A: 3)
    • Polędwica drobiowa 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt             50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Budyń (budyń, mleko, cukier ) 200ml(A;1,5,6,7,8)

    OBIAD

    • Zupa ryżowa ( porcje rosołowe, włoszczyzna, ryż, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: ,9)
    • Filet z dorsza smażony(filet z dorsza, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól ) 110g (A: 1,4)
    • Surówka z marchwi i chrzanu (marchew,chrzan,śmietana) 150g (A:7)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z soczewicy( soczewica czerwona, cebula, nać pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz) 80g
    • Chleb zwykły 2szt      50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Ogórek kiszony plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan)   100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2070kcal
    • Białko ogółem:90g
    • Tłuszcz ogółem: 56g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:15g
    • Węglowodany ogółem:329g
    • Cukry:63 g
    • Błonnik pokarmowy:34g
    • Sód:2039mg
    Czytaj Więcej o: 27.10.2023 - Piątek
  • 26.10.2023 - Czwartek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron świderki na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Dżem truskawkowy niskosłodzony 30g
    • Szynka biała drobiowa 20g (A: 1,3,,7,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt            50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Ogórek świeży plastry     70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Maślanka naturalna 200ml (A: 7)

    OBIAD

    • Zupa brokułowa z ziemniakami(porcje rosołowe, włoszczyzna, brokuł, ziemniaki śmietanka, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Filet drobiowy pieczony z kabaczkiem i ziołami (pierś z kurczaka , kabaczek, oregano, bazylia, nać pietruszki, sól , pieprz) -100g
    • Kasza jęczmienna na sypko 200g (A;1)
    • Sałatka z buraczków z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasztet borowy z jagnięciną drobiowo wieprzowy 60g (A:1 6,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt             50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
    • Papryka paski 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan)   100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2341kcal
    • Białko ogółem:101g
    • Tłuszcz ogółem: 70g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:23g
    • Węglowodany ogółem:355g
    • Cukry:95 g
    • Błonnik pokarmowy:33g
    • Sód:1859mg
    Czytaj Więcej o: 26.10.2023 - Czwartek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2023-10-09 14:15przez:
Opublikowano:2023-10-09 08:45przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2023-10-27 11:20przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:11303

Rejestr zmian

  • [2023-10-27 11:20:39]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-27 11:04:42]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-26 12:24:48]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-18 14:15:00]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-18 14:02:40]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-18 13:49:43]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-10 10:19:47]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-10 09:59:03]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-09 14:26:33]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2023-10-09 14:14:38]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści