Październik 2023
Uprzejmie informujemy, że od 6 października 2023 r. Regionalny Szpital w Kołobrzegu przystąpił do programu pilotażowego"Dobry posiłek w szpitalu".
„Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, którego celem jest zwiększenie dostępności pacjentów do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach..
Programem pilotażowym objęci są pacjenci hospitalizowani w Regionalnym Szpitalu w Kołobrzegu z wyjątkiem:
Pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii,
Pacjentów żywionych wyłącznie dojelitowo i pozajelitowo.
Celem program pilotażowego jest: - zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach, - wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.
Na zlecenie lekarza pacjenci objęci programem mogą skorzystać z porad żywieniowych udzielanych przez dietetyczki szpitalne.
Lekarz decyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz indywidualnych modyfikacjach w zależności od oceny stanu odżywienia pacjenta.
Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyczki szpitalne jadłospisu dekadowego.
Najczęściej stosowaną dietą w naszym szpitalu jest dieta podstawowa, dla której publikujemy:
jadłospis na 10 dni - tzw. jadłospis dekadowy,
zdjęcia dwóch posiłków, z odniesieniem do dania z jadłospisu.
DIETY
Październik 2023
Dekada 1
Dekada 2
Dekada 3
Wykaz alergenów - kliknij
Artykuły
I ŚNIADANIE
Płatki owsiane na mleku 300ml (A: 1,7,8,11,12,13)
Szynka gotowana wieprzowa 30g (A: 1,3,6,7,9)
Ser żółty 20g (A:3, 7)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Ogórek świeży 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
OBIAD
Zupa szpinakowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, szpinak, ziemniaki, nać pietruszki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 1,3,6,7,9,10)
Gulasz mięsny wieprzowy duszony( łopatka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól , pieprz) 100g/150ml (A: 1,3,6,7,9,10)
Ryż na sypko 200g
Surówka meksykańska ( kapusta biała, marchew, por, kukurydza, olej rzepakowy, sól, pieprz)150g (A: 7,9)
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Pasta z jajka ze szczypiorkiem (jajko, szczypiorek, majonez, sól, pieprz) 80g (A: 3,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Pomidor plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2516kcal
Białko ogółem: 98g
Tłuszcz ogółem: 108g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 32g
Węglowodany ogółem: 313g
Cukry: 48g
Błonnik pokarmowy: 30g
Sód: 1759mg
Czytaj
Więcej
o: 31.10.2023 - Wtorek
I ŚNIADANIE
Makaron muszelka na mleku 300ml (A: 1,7)
Szynka pomorska drobiowa 30g (A: 1,3,6,7,9,10)
Ser fromage 40g (A: 7)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g
Pomidor plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
Koktajl mleczno-owocowy (jogurt naturalny, truskawki, cukier) 200ml (A: 7)
OBIAD
Zupa jarzynowa z ziemniakami (porcje rosołowe, włoszczyzna, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
Zraz mielony duszony w sosie własnym( łopatka wieprzowa, jajko, bułka pszenna , cebula, sól, pieprz) -100g/150g (A:1,3)
Kasza jęczmienna na sypko 200g (A:1)
Sałatka z buraczków i jabłka z olejem rzepakowym 150g
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Pasta z makreli wędzonej( makrela wędzona, ogórek kiszony, cebula, pieprz) 80g (A:4)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Papryka paski 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2057kcal
Białko ogółem: 79g
Tłuszcz ogółem: 68g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 21g
Węglowodany ogółem:309g
Cukry: 60g
Błonnik pokarmowy:32g
Sód: 1659mg
Czytaj
Więcej
o: 30.10.2023 - Poniedziałek
I ŚNIADANIE
Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: 1,7)
Ser żółty 50g (A: 7)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g
Papryka paski 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
Jogurt naturalny 150g1szt (A: 7)
OBIAD
Zupa pomidorowa z makaronem(porcje rosołowe, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, nać pietruszki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 1,7,9)
Filet drobiowy pieczony z ziołami (filet z kurczaka, oregano, bazylia, natka pietruszki papryka słodka, sól , pieprz) 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z olejem rzepakowym 150g
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Kiełbasa szynkowa drobiowa 60g (A:1,6,7,9,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g
Rzodkiewka 60g
Sałata 20g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2048kcal
Białko ogółem: 99g
Tłuszcz ogółem: 67g
Nasycone kwasy tłuszczowe: 23g
Węglowodany ogółem: 285g
Cukry: 53g
Błonnik pokarmowy: 29g
Sód: 2216mg
Czytaj
Więcej
o: 29.10.2023 - Niedziela
I ŚNIADANIE
Płatki jęczmienne na mleku 300ml (A: 1,7,8,11)
Polędwica kanadyjska drobiowa 50g (A: 1,3,6,9,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Ogórek świeży plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
Sok wieloowocowy 200ml-1szt
OBIAD
Barszcz czerwony z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, buraki, ziemniaki, kwasek cytrynowy, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
Pyzy z mięsem wieprzowym- gotowane( łopatka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól , pieprz) 300g (A: 7)
Kapusta zasmażana (kapusta biała, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz, koper) 150g (A:1)
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Pasta z twarogu z natką pietruszki(twaróg,mleko,natka pietruszki) 80g (A: 7)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Pomidor plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2203kcal
Białko ogółem:83g
Tłuszcz ogółem: 78g
Nasycone kwasy tłuszczowe:27g
Węglowodany ogółem:323g
Cukry:50 g
Błonnik pokarmowy:36g
Sód:1772mg
Czytaj
Więcej
o: 28.10.2023 - Sobota
I ŚNIADANIE
Kasza manna na mleku 300ml (A: 1,7)
Jajko gotowane 1szt 50g (A: 3)
Polędwica drobiowa 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Pomidor plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
Budyń (budyń, mleko, cukier ) 200ml(A;1,5,6,7,8)
OBIAD
Zupa ryżowa ( porcje rosołowe, włoszczyzna, ryż, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: ,9)
Filet z dorsza smażony(filet z dorsza, pieprz, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól ) 110g (A: 1,4)
Surówka z marchwi i chrzanu (marchew,chrzan,śmietana) 150g (A:7)
Ziemniaki z koperkiem 200g
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Pasta z soczewicy( soczewica czerwona, cebula, nać pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz) 80g
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Ogórek kiszony plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2070kcal
Białko ogółem:90g
Tłuszcz ogółem: 56g
Nasycone kwasy tłuszczowe:15g
Węglowodany ogółem:329g
Cukry:63 g
Błonnik pokarmowy:34g
Sód:2039mg
Czytaj
Więcej
o: 27.10.2023 - Piątek
I ŚNIADANIE
Makaron świderki na mleku 300ml (A: 1,7)
Dżem truskawkowy niskosłodzony 30g
Szynka biała drobiowa 20g (A: 1,3,,7,9,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Ogórek świeży plastry 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
II ŚNIADANIE
Maślanka naturalna 200ml (A: 7)
OBIAD
Zupa brokułowa z ziemniakami(porcje rosołowe, włoszczyzna, brokuł, ziemniaki śmietanka, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
Filet drobiowy pieczony z kabaczkiem i ziołami (pierś z kurczaka , kabaczek, oregano, bazylia, nać pietruszki, sól , pieprz) -100g
Kasza jęczmienna na sypko 200g (A;1)
Sałatka z buraczków z olejem rzepakowym 150g
Kompot owocowy( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml
KOLACJA I
Pasztet borowy z jagnięciną drobiowo wieprzowy 60g (A:1 6,9,10)
Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
Masło roślinne miękkie 15g (A: 7)
Papryka paski 70g
Sałata 10g
Herbata czarna z cukrem 250ml
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno–owocowy( dynia, jabłko, banan) 100g
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 2341kcal
Białko ogółem:101g
Tłuszcz ogółem: 70g
Nasycone kwasy tłuszczowe:23g
Węglowodany ogółem:355g
Cukry:95 g
Błonnik pokarmowy:33g
Sód:1859mg
Czytaj
Więcej
o: 26.10.2023 - Czwartek
Metryczka
Metryczka
Metryczka
Wytworzono: 2023-10-09 14:15 przez:
Opublikowano: 2023-10-09 08:45 przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano: 2023-10-27 11:20 przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający:
Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny: 11303
Rejestr zmian
Rejestr zmian
[2023-10-27 11:20:39] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-27 11:04:42] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-26 12:24:48] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-18 14:15:00] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-18 14:02:40] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-18 13:49:43] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-10 10:19:47] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-10 09:59:03] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-09 14:26:33] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści [2023-10-09 14:14:38] Gracjan Tyczyński Aktualizacja treści