Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach"
Menu dla: Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach"
Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”
Uprzejmie informujemy, że od 6 października 2023 r.
Regionalny Szpital w Kołobrzegu przystąpił do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu".
„Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, którego celem jest zwiększenie dostępności pacjentów do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach..
Programem pilotażowym objęci są pacjenci hospitalizowani w Regionalnym Szpitalu w Kołobrzegu z wyjątkiem:
- Pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii,
- Pacjentów żywionych wyłącznie dojelitowo i pozajelitowo.
Celem program pilotażowego jest:
- zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
- wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.
Na zlecenie lekarza pacjenci objęci programem mogą skorzystać z porad żywieniowych udzielanych przez dietetyczki szpitalne.
Lekarz decyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz indywidualnych modyfikacjach w zależności od oceny stanu odżywienia pacjenta.
Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyczki szpitalne jadłospisu dekadowego.
Najczęściej stosowaną dietą w naszym szpitalu jest dieta podstawowa, dla której publikujemy:
- jadłospis na 10 dni - tzw. jadłospis dekadowy,
- zdjęcia dwóch posiłków, z odniesieniem do dania z jadłospisu.
Metryczka
Wytworzono: | 2024-10-21 08:35 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2024-10-21 09:27 | przez: Gracjan Tyczyński |
Podmiot udostępniający: | Regionalny Szpital w Kołobrzegu | |
Odwiedziny: | 244 |
Rejestr zmian
- Brak wpisów.