Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach"

Menu dla: Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach"

Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach”

Uprzejmie informujemy, że od 6 października 2023 r.
Regionalny Szpital w Kołobrzegu przystąpił do programu pilotażowego
"Dobry posiłek w szpitalu".

 „Dobry posiłek w szpitalu” to program pilotażowy Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia, którego celem jest zwiększenie dostępności pacjentów do porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach..

Programem pilotażowym objęci są pacjenci hospitalizowani w Regionalnym Szpitalu w Kołobrzegu z wyjątkiem:

  • Pacjentów hospitalizowanych w Oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii,
  • Pacjentów żywionych wyłącznie dojelitowo i pozajelitowo.

Celem program pilotażowego jest:
    - zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach,
    - wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach.

Na zlecenie lekarza pacjenci objęci programem mogą skorzystać z porad żywieniowych udzielanych przez dietetyczki szpitalne.

Lekarz decyduje o rodzaju stosowanej diety, czasie jej trwania oraz indywidualnych modyfikacjach w zależności od oceny stanu odżywienia pacjenta.

Posiłki przygotowywane są na podstawie zatwierdzonego przez dietetyczki szpitalne jadłospisu dekadowego.

Najczęściej stosowaną dietą w naszym szpitalu jest dieta podstawowa, dla której publikujemy:

  • jadłospis na 10 dni - tzw. jadłospis dekadowy,
  • zdjęcia dwóch posiłków, z odniesieniem do dania z jadłospisu.

 

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-10-21 08:35przez:
Opublikowano:2024-10-21 09:27przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:244

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.