Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij


Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Wykaz alergenów

W grudniu 2014 r. weszło w życie ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY

(UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 R. W SPRAWIE PRZEKAZYWANIA

KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI.

Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji

znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Załącznik nr II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

GLU* 

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
  3. b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
  4. c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

 SKR*

  1. Skorupiaki i produkty pochodne;

 

JAJ*  

  1. Jaja i produkty pochodne;

RYB*

  1. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
  3. b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

 OZI*

  1. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

SOJ*

  1. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
  3. b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
  4. c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  5. d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

MLE*

  1. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
  2. a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
  3. b) laktitolu;

ORZ*

  1. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

SEL*  

  1. Seler i produkty pochodne;

GOR*

  1. Gorczyca i produkty pochodne;

SEZ*  

  1. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

SO2*

  1. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO₂ dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

ŁUB*

  1. Łubin i produkty pochodne;

MCK*

  1. Mięczaki i produkty pochodne.

* Symbol oznaczający alergen w jadłospisie.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2025-03-19 11:30przez:
Opublikowano:2025-03-19 11:35przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2025-03-19 11:30przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:99

Rejestr zmian

  • [2025-03-19 11:30:09]Gracjan TyczyńskiInformacje