Wykaz alergenów
W grudniu 2014 r. weszło w życie ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
(UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 R. W SPRAWIE PRZEKAZYWANIA
KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI.
Wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.
Załącznik nr II
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
GLU*
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
- b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
- c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
SKR*
- Skorupiaki i produkty pochodne;
JAJ*
- Jaja i produkty pochodne;
RYB*
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
OZI*
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
SOJ*
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
- b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
- c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
MLE*
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- b) laktitolu;
ORZ*
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
SEL*
- Seler i produkty pochodne;
GOR*
- Gorczyca i produkty pochodne;
SEZ*
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
SO2*
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO₂ dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
ŁUB*
- Łubin i produkty pochodne;
MCK*
- Mięczaki i produkty pochodne.
* Symbol oznaczający alergen w jadłospisie.
Metryczka
Wytworzono: | 2025-03-19 11:30 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2025-03-19 11:35 | przez: Gracjan Tyczyński |
Zmodyfikowano: | 2025-03-19 11:30 | przez: Gracjan Tyczyński |
Podmiot udostępniający: | Regionalny Szpital w Kołobrzegu | |
Odwiedziny: | 99 |
Rejestr zmian
- [2025-03-19 11:30:09]Gracjan TyczyńskiInformacje