Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij


Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Wrzesień 2025

Artykuły

  • 09.09.2025 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza manna na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Szynka wieprzowa zielonogórska 20g (A: GLU,SOJ,MLE,SEL)
    • Jajko gotowane na twardo 1szt. 50g (A: JAJ)
    • Chleb pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok pomarańczowy 200ml

    OBIAD

    • Botwinka z ziemniakami (kości wieprzowe, botwinka, włoszczyzna, ziemniaki, śmietanka, kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, jarzynka naturalna) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Pierogi z serem twarogowym - gotowane ( twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy, olej rzepakowy, sól )  300g  (A: GLU,JAJ,MLE)
    • Surówka z selera, marchwi i jabłka z jogurtem(seler, marchew, jabłko, jogurt naturalny) 150g (A: MLE, SEL, SO2)
    • Jogurt naturalny 100ml (A: MLE)
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z białej fasoli (fasola biała, cebula, ketchup, musztarda, sól, pieprz czarny, włoszczyzna) 80g (A: GOR, SEL,SO2)
    • Chleb pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2283,5kcal
    • Białko ogółem: 88,8g
    • Tłuszcz ogółem: 47,7g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 17,2g
    • Węglowodany ogółem: 392,4g
    • Cukry: 113,3g
    • Błonnik pokarmowy: 46,2g
    • Sód: 1288,6mg
    • Sól: 3,22g
    Czytaj Więcej o: 09.09.2025 - Wtorek
  • 08.09.2025 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron świderki na mleku 300ml (A: GLU,JAJ,MLE)
    • Polędwica drobiowa 50g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A:GLU )
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka czerwona 70g
    • Sałata  masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Koktajl mleczno-owocowy (jogurt naturalny, truskawki, cukier) 200ml (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa wiejska (korpus z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml (A: GLU,JAJ,SEL)
    • Gołąbek bez zawijania duszony, wieprzowy, półmięsny w sosie pomidorowym (łopatka wieprzowa, mąka pszenna, koncentrat pomidorowy, ryż, kapusta biała, jajko, cebula, olej rzepakowy, śmietanka, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, jarzynka naturalna)) 100g/150ml (A: GLU,JAJ,MLE)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Brokuły gotowane na parze 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej i jajka (makrela wędzona, jajko, natka pietruszki, cebula, ogórek kiszony, majonez, ketchup, pieprz czarny)  80g (A:RYB, JAJ, GOR) )
    • Chleb pszenno- żytni 2szt. 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2139,1kcal
    • Białko ogółem: 82,8g
    • Tłuszcz ogółem: 59g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 21,3g
    • Węglowodany ogółem: 331g
    • Cukry: 84,3g
    • Błonnik pokarmowy: 36,3g
    • Sód: 1537,9mg
    • Sól: 3,84g
    Czytaj Więcej o: 08.09.2025 - Poniedziałek
  • 07.09.2025 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jaglana na mleku 300ml (A: MLE)
    • Polędwica drobiowa 50g (A: GLU,SOJ,MLE )
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała z koperkiem plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kefir 150g (A:MLE)
     

    OBIAD

    • Zupa ogórkowa z ziemniakami(kości wieprzowe, włoszczyzna, ogórki kiszone, natka pietruszki, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Filet drobiowy pieczony w sosie z natką pietruszki (filet z piersi kurczaka, mąka pszenna, śmietanka ,natka pietruszki, olej rzepakowy, papryka słodka, oregano, bazylia sól ,pieprz) 100g/150ml (A:GLU,MLE)
    • Ryż na sypko 200g
    • Surówka z czerwonej kapusty z olejem 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Ser żółty 60g (A: MLE)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2379,9kcal
    • Białko ogółem: 115,8g
    • Tłuszcz ogółem: 67,7g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 27,1g
    • Węglowodany ogółem: 339,1g
    • Cukry: 86g
    • Błonnik pokarmowy: 35,9g
    • Sód: 2346,2mg
    • Sól: 5,87g
    Czytaj Więcej o: 07.09.2025 - Niedziela
  • 06.09.2025 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Zacierka na mleku 300ml (A:MLE)  
    • Szynka delikatesowa drobiowa 50g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Buraczki gotowanej plastry 70g
    • Sałata masłowa  10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kisiel owocowy (kisiel owocowy, cukier)200ml (A:GLU)
     

    OBIAD

    • Zupa grysikowa (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kasza manna, ziemniaki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, jarzynka naturalna) 350ml (A:GLU,SEL)
    • Rolada drobiowa półmięsna duszona w sosie groszkowym(filet z piersi kurczaka, łopatka wieprzowa, włoszczyzna, groszek zielony, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietanka, sól, pieprz) 100g/150mg(A:GLU,MLE, SEL)
    • Surówka z marchewki, pietruszki, selera, jabłka (marchew, pietruszka, seler, jabłko, natka pietruszki, olej rzepakowy) 150g (A:SEL,SO2)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta twarogowa (ser biały półtłusty, mleko, sól)  80g (A:MLE )
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka czerwona tarta 60g
    • Sałata masłowa 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2246,7kcal
    • Białko ogółem: 100,9g
    • Tłuszcz ogółem: 56,1g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 18,8g
    • Węglowodany ogółem: 347,8g
    • Cukry: 102,6g
    • Błonnik pokarmowy: 42,5g
    • Sód: 1305,1mg
    • Sól: 3,26g
    Czytaj Więcej o: 06.09.2025 - Sobota
  • 05.09.2025 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: GLU,MLE )
    • Jajo na twardo 1szt (A;JAJ)
    • Szynka wieprzowa szkolna 20g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała ze szczypiorkiem plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłko w sosie waniliowym (mleko, jabłko, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier, cukier waniliowy) 200g (A: GLU,MLE)

    OBIAD

    • Zupa kalafiorowa z makaronem(korpus z kurczaka, włoszczyzna, kalafior, makaron świderki, śmietanka, natka pietruszki, ziemniaki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, jarzynka naturalna) 350ml (A: GLU,JAJ,MLE,SEL )
    • Sznycel mielony z dorsza z ziołami smażony(filet z dorsza, cebula, mąka pszenna, bułka kajzerka, natka pietruszki, jajo, sól, pieprz czarny) 100g (A:GLU,JAJ,RYB,SOJ,MLE)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z białej kapusty i marchewki z olejem 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z soczewicy (soczewica, cebula, musztarda, ketchup, natka pietruszki, sól, pieprz czarny) 80g (A:GOR)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek kiszony plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2347,6kcal
    • Białko ogółem: 84,9g
    • Tłuszcz ogółem: 71,2g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 19,5g
    • Węglowodany ogółem: 356,4g
    • Cukry: 109,6g
    • Błonnik pokarmowy: 44g
    • Sód: 1790,1mg
    • Sól: 4,48g
    Czytaj Więcej o: 05.09.2025 - Piątek
  • 04.09.2025 - Czwartek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron świderki na mleku 300ml (A:GLU,JAJ,MLE)
    • Polędwica drobiowa 20g (A:GLU,SOJ,MLE)
    • Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki 30g
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Maślanka 200ml (A:MLE )

    OBIAD

    • Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty(kości wieprzowe, włoszczyzna, kapusta biała , ziemniaki, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml (A: SEL )
    • Gulasz mięsny wieprzowy duszony(łopatka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, sól, pieprz czarny) 200g(A:GLU)
    • Kasza jęczmienna 200g(A:GLU)
    • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasztet Jana wieprzowy 60g (A:GLU,SEL,GOR)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2510,3kcal
    • Białko ogółem: 104,7g
    • Tłuszcz ogółem: 73,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24,5g
    • Węglowodany ogółem: 378,2g
    • Cukry: 116,5g
    • Błonnik pokarmowy: 39g
    • Sód: 1202,8mg
    • Sól: 3,01g
    Czytaj Więcej o: 04.09.2025 - Czwartek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2025-09-01 06:07przez:
Opublikowano:2025-09-01 06:17przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2025-09-09 06:16przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:125

Rejestr zmian

  • [2025-09-09 06:16:19]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-09-05 06:30:03]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-09-03 07:10:10]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-09-02 09:57:57]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-09-01 06:07:30]Gracjan TyczyńskiInformacje