|
I ŚNIADANIE
- Kasza jęczmienna na mleku 350ml (A: 1,7)
- Pasta z jajka z pietruszką zieloną 80g (A: 3,10)
- Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
- Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
- Masło roślinne miękkie 15g
- Ogórek kiszony plastry 70g
- Sałata 10g
- Herbata czarna z cukrem 250ml
|
|
II ŚNIADANIE
|
|
OBIAD
- Zupa koperkowa z ziemniakami (korpus kurczaka, włoszczyzna, koperek, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
- Kluski leniwe (twaróg, ziemniaki, jajko, mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, sól) 300g (A: 1,3,7)
- Surówka wielowarzywna ( marchew, pietruszka, seler, jabłka, kwasek cytrynowy, śmietana, sól, pieprz) 150g (A:7,9)
- Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka) 250ml
|
|
KOLACJA I
- Barszcz czerwony czysty ( buraki, włoszczyzna, koncentrat barszczu, kwasek cytrynowy, jarzynka naturalna -przyprawa, ziele angielskie, liść laurowy, sól pieprz) 250ml (A: 1,6,7,9,10)
- Dorsz smażony (filet z dorsza, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól , pieprz) 80g (A: 1,4)
- Pierogi z kapustą i grzybami (mąka pszenna, kapusta kiszona, grzyby, jajko, olej rzepakowy, sól ,pieprz) 150g (A: 1,3)
- Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
- Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
- Masło roślinne miękkie 15g
- Pomarańcza 100g
- Sałata 10g
|
|
KOLACJA II
POSIŁEK WITAMINOWY
Mus warzywno – owocowy ( dynia, jabłko, banan) 100g
|
DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:
|
- Energia: 3102kcal
- Białko ogółem: 135g
- Tłuszcz ogółem: 134g
- Nasycone kwasy tłuszczowe: 50g
- Węglowodany ogółem: 369g
- Cukry: 76g
- Błonnik pokarmowy: 34g
- Sód: 1833mg
- Sól: 4,58g
|