Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Maj 2025

Artykuły

  • 09.05.2025 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: GLU,MLE ) 
    • Jajo na twardo 1szt (A;JAJ)
    • Szynka wieprzowa szkolna 20g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała ze szczypiorkiem plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłko w sosie waniliowym (mleko, jabłko, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, cukier, cukier waniliowy) 200g (A: ) 

    OBIAD

    • Zupa kalafiorowa z makaronem(korpus z kurczaka, włoszczyzna, kalafior, makaron świderki, śmietanka, natka pietruszki, ziemniaki, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny, jarzynka naturalna) 350ml (A: GLU,JAJ,MLE,SEL )
    • Sznycel mielony z dorsza z ziołami smażony(filet z dorsza, cebula, mąka pszenna, bułka kajzerka, natka pietruszki, jajo, sól, pieprz czarny) 100g (A:GLU,JAJ,RYB,SOJ,MLE )
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z białej kapusty i marchewki z olejem 150g
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z soczewicy (soczewica, cebula, musztarda, ketchup, natka pietruszki, sól, pieprz czarny) 80g (A:GOR)
    • Chleb zwykły   50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek kiszony plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2346kcal
    • Białko ogółem: 84,8g
    • Tłuszcz ogółem: 71,1g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 19,5g
    • Węglowodany ogółem: 356,1g
    • Cukry: 109,5g
    • Błonnik pokarmowy: 43,8g
    • Sód: 1790,1mg
    • Sól: 4,48g
    Czytaj Więcej o: 09.05.2025 - Piątek
  • 08.05.2025 - Czwartek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron świderki na mleku 300ml (A:GLU,JAJ,MLE)
    • Polędwica drobiowa 20g (A:GLU,SOJ,MLE)
    • Dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki 30g
    • Chleb zwykły  50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g                                             
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Maślanka 200ml   (A:MLE )

    OBIAD

    • Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty(kości wieprzowe, włoszczyzna, kapusta biała , ziemniaki, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml (A: SEL )
    • Gulasz mięsny wieprzowy duszony(łopatka wieprzowa, cebula, mąka pszenna, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, sól, pieprz czarny) 200g(A:GLU)
    • Kasza jęczmienna   200g(A:GLU)
    • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 150g
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasztet Jana wieprzowy 60g  (A:GLU,SEL,GOR)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie15g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2508,7kcal
    • Białko ogółem: 104,7g
    • Tłuszcz ogółem: 73,4g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24,5g
    • Węglowodany ogółem: 378g
    • Cukry: 116,3g
    • Błonnik pokarmowy: 38,8g
    • Sód: 1202,4mg
    • Sól: 3,01g
    Czytaj Więcej o: 08.05.2025 - Czwartek
  • 07.05.2025 - Środa

    I ŚNIADANIE

    • Płatki jęczmienne na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Pasta twarogowa z natką pietruszki   80g (A: MLE)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g  
    • Rzodkiewka czerwona tarta 60g                           
    • Sałata masłowa 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny 150ml (A: MLE)

    OBIAD

    • Zupa wiejska (korpus z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, śmietana, mąka pszenna, jajo, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz czarny, jarzynka naturalna) 350ml (A:GLU,JAJ,SEL)
    • Gołąbek duszony wieprzowy be zawijania półmięsny w sosie pomidorowym(łopatka wieprzowa, kapusta biała, ryż biały, mąka pszenna, cebula, koncentrat pomidorowy, śmietana, jajo, sól, pieprz czarny) 100g150ml (A:GLU,JAJ,MLE )
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Brokuł gotowany 150g
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej (makrela wędzona, majonez, cebula, ketchup, jajo, pieprz) 80g (A; JAJ,RYB,GOR )
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek kiszony plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2161,6kcal
    • Białko ogółem: 92,5g
    • Tłuszcz ogółem: 60g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24,3g
    • Węglowodany ogółem: 319,6 g
    • Cukry: 78,2g
    • Błonnik pokarmowy: 36,7g
    • Sód: 2491,1mg
    • Sól: 6,23g
    Czytaj Więcej o: 07.05.2025 - Środa
  • 06.05.2025 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Ryż na mleku 300ml (A: MLE)
    • Galaretka drobiowa (udko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, żelatyna, mąka pszenna ,sól, pieprz czarny) 150g (A;GLU,SEL)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g                                           
    • Sałata masłowa  10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Koktajl truskawkowy z jogurtem  200ml  (A:MLE )

    OBIAD

    • Barszcz czerwony z ziemniakami (kości wędzone, włoszczyzna ,buraki, ziemniaki, śmietanka, majeranek, cukier, czosnek granulowany, sól, pieprz czarny, kwasek cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna)                                   350ml (A:MLE,SEL)
    • Makaron z mięsem wieprzowym 300g(A:GLU)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Kapusta kiszona gotowana 150g
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Szynka drobiowa gotowana 60g(A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły    50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pasta z cukinii z koperkiem 70g
    • Sałata masłowa   10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2457,7kcal
    • Białko ogółem: 105,8g
    • Tłuszcz ogółem: 78,4g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 28,2g
    • Węglowodany ogółem: 335g
    • Cukry: 86g
    • Błonnik pokarmowy: 37,4g
    • Sód: 2017,8mg
    • Sól: 5,04g
    Czytaj Więcej o: 06.05.2025 - Wtorek
  • 05.05.2025 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza manna na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Sałatka jarzynowa ( marchew, pietruszka, ziemniaki, seler, ogórek kiszony, groszek konserwowy, jabłko, jajo, sól, pieprz czarny) 150g (A: JAJ,SEL,GOR)
    • Szynka wieprzowa szkolna 30g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Budyń waniliowy (mleko, budyń waniliowy, cukier)   200ml(A: GLU,MLE)

    OBIAD

    • Zupa ziemniaczana (korpus z kurczaka, buraki, włoszczyzna, ziemniaki, śmietanka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz czarny jarzynka naturalna)             350ml (A:MLE,SEL )
    • Pieczeń drobiowo-wieprzowa mielona duszona w sosie szpinakowym (łopatka wieprzowa, udko trybowane, włoszczyzna, cebula, mąka pszenna, śmietanka, natka pietruszki, bułka kajzerka, jajo, sól, pieprz czarny) 100g/150ml  (A:GLU,JAJ,SOJ,MLE,SEL )
    • Kasza jęczmienna 200g (A:GLU)
    • Surówka z selera (seler, jabłko, marchew, jogurt, sól) 150g (A: MLE,SEL,SO2 )                                                                                           
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Ser topiony 50g (A:MLE)
    • Polędwica drobiowa20g(A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała z koperkiem plastry70g                                        
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2516,4kcal
    • Białko ogółem: 84,5g
    • Tłuszcz ogółem: 73g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 29,2g
    • Węglowodany ogółem: 393,7g
    • Cukry: 120,9g
    • Błonnik pokarmowy: 48,3g
    • Sód: 1925mg
    • Sól: 4,81g
    Czytaj Więcej o: 05.05.2025 - Poniedziałek
  • 04.05.2025 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza kukurydziana na mleku  300ml (A: MLE)
    • Szynka delikatesowa drobiowa 50g (A:GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie15g
    • Pomidor plastry 70g                                        
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłko200ml
     

    OBIAD

    • Rosół z makaronem (korpus z kurczaka, makaron, marchew, pietruszka ,seler, por, cebula, natka pietruszki, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna, sól, pieprz czarny) 350ml (A:GLU,JAJ,SEL)
    • Udko pieczone 200g
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Marchew w plastrach 150g
    • Kompot owocowy ( porzeczka czarna ,agrest, aronia, śliwki, truskawki, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z jajka ze szczypiorem (jaja, majonez, szczypior, pieprz, sól ) 80g  (A:JAJ,GOR)
    • Chleb zwykły 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g  
    • Sałata masłowa 10g
    • Kawa zbożowa z  mlekiem i cukrem 250ml (A: GLU,MLE )

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2810,7kcal
    • Białko ogółem: 155g
    • Tłuszcz ogółem: 109,7g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 32,5g
    • Węglowodany ogółem: 311,3g
    • Cukry: 103,4g
    • Błonnik pokarmowy : 41,7g
    • Sód: 1737,2mg
    • Sól: 4,34g
    Czytaj Więcej o: 04.05.2025 - Niedziela

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2025-05-02 06:43przez:
Opublikowano:0000-00-00 13:53przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2025-05-09 13:52przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:131

Rejestr zmian

  • [2025-05-09 13:52:39]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-08 06:27:07]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-07 06:48:02]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-06 12:00:13]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-05 07:10:19]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-02 06:51:31]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-05-02 06:43:24]Gracjan TyczyńskiInformacje