Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Wrzesień 2024

Artykuły

  • 18.09.2024 - Środa

     

    I ŚNIADANIE

    • Zacierka na mleku  (mleko, mąka pszenna, jajko, sól) 300ml (A:1,3,7)
    • Szynka zielonogórska wieprzowa  20g  (A: 1,3,6,9,10)
    • Dżem truskawkowy  niskosłodzony  30g
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka paski 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Budyń   (mleko, budyń, cukier)  200ml (A: 1,5,6,7,8)
     

    OBIAD

    • Zupa ogórkowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Gulasz mięsny wieprzowy duszony( łopatka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól , pieprz, papryka słodka) 100g/150ml (A: 1)
    • Ryż na sypko 200g
    • Surówka z kapusty czerwonej (kapusta czerwona cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu z natką pietruszki ( twaróg, mleko, natka pietruszki sól) 80g (A:7)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g(A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Dynia gotowana 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2425,4kcal
    • Białko ogółem: 91,5g
    • Tłuszcz ogółem: 82,7g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 25,7g
    • Węglowodany ogółem: 353,7g
    • Cukry: 58g
    • Błonnik pokarmowy: 26,9g
    • Sód: 1414,5mg
    • Sól: 3,54g
    Czytaj Więcej o: 18.09.2024 - Środa
  • 17.09.2024 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza manna na mleku 300ml(A: 1,7)
    • Polędwica drobiowa 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Jajko gotowane 1szt. 50g (A: 3)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka tarta  60g
    • Sałata 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok wieloowocowy 1szt. 200ml

    OBIAD

    • Barszcz czerwony z ziemniakami (kości wieprzowe, buraki, włoszczyzna, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Pierogi z twarogiem-gotowane ( twaróg, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy, olej rzepakowy, sól )  300g  (A: 1,3,7)
    • Surówka z marchwi i jabłka     (marchew ,jabłko, śmietana) 150g (A:7)
    • Jogurt naturalny 100ml (A: 7)
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasztet borowy z jagnięciną 60g (A:1,6,9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2385,6kcal
    • Białko ogółem: 98,4g
    • Tłuszcz ogółem: 69,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 25,7g
    • Węglowodany ogółem: 368,1g
    • Cukry: 57,8g
    • Błonnik pokarmowy: 29,2 g
    • Sód: 1620,2mg
    • Sól: 4,05g
    Czytaj Więcej o: 17.09.2024 - Wtorek
  • 16.09.2024 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Ryż na mleku 300ml (A:7)               
    • Szynka drobiowa zielonogórska 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Twaróg w kawałku ze szczypiorkiem 40/5g (A: 7)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Maślanka naturalna 200ml (A:7)

    OBIAD

    • Zupa ziemniaczana  (korpus z kurczaka, włoszczyzna, nać pietruszki, ziemniaki, śmietanka sól, ziele angielskie) 350ml (A: 7,9)
    • Klopsiki drobiowo - wieprzowe w sosie koperkowym – gotowane (pierś z kurczaka, łopatka wieprzowa, jajko, bułka pszenna, koperek, śmietanka, sól , pieprz 

      2szt -100g/150ml (A: 1,3,7)

    • Kasza jęczmienna na sypko 200g  (A: 1)
    • Sałatka z buraczków i cebuli z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej (makrela wędzona, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) 80g (A:3,4,6,9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry  70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2222,8kcal
    • Białko ogółem: 95,4g
    • Tłuszcz ogółem: 71,9g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 20g
    • Węglowodany ogółem: 323,5g
    • Cukry: 55g
    • Błonnik pokarmowy: 29,4g
    • Sód: 1726,8mg
    • Sól: 4,32g
    Czytaj Więcej o: 16.09.2024 - Poniedziałek
  • 15.09.2024 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza kukurydziana na mleku 300ml (A: 7)
    • Filecik złocisty drobiowy 50g (A: 1,3,6,9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Biała rzodkiew z natką plastry  70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłko 1szt. 150g
     

    OBIAD

    • Zupa pomidorowa z makaronem (korpus z kurczaka, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, makaron, natka pietruszki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A:1,7,9)
    • Filet drobiowy pieczony z ziołami (filet z piersi kurczaka, natka pietruszki, bazylia, olej rzepakowy, sól, pieprz) 100g
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka delikatesowa ( kapusta pekińska, ogórek świeży, marchew, por, olej rzepakowy, sól, pieprz)   150g                                                                                           
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Ser żółty 60g (A:7)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka paski  70g
    • Sałata 10g
    • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml(A: 1,7)

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2153,5kcal
    • Białko ogółem: 97,1g
    • Tłuszcz ogółem: 71,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 23,8g
    • Węglowodany ogółem: 308,3g
    • Cukry: 59,9g
    • Błonnik pokarmowy: 32,3g
    • Sód: 1849,4mg
    • Sól: 4,62g
    Czytaj Więcej o: 15.09.2024 - Niedziela
  • 14.09.2024 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Makaron muszelki na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Szynka biała drobiowa 50g(A: 1,3,7,9,10)
    • Chleb zwykły   50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny 1szt 150g (A: 7)
     

    OBIAD

    • Zupa wiejska (korpus z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 1,3,9)
    • Roladka drobiowa pieczona, półmięsna w sosie groszkowym (filet z piersi kurczaka cebula, łopatka wieprzowa, włoszczyzna, mąka pszenna, groszek zielony, śmietanka, sól, pieprz) 100g/150ml (A:1, 7, 9)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka wielowarzywna ( marchew, pietruszka, seler, jabłka, śmietana)150g (A:7,9)
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 80g (A: 7)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka tarta 60g
    • Sałata 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2069,9kcal
    • Białko ogółem: 95,1g
    • Tłuszcz ogółem: 51,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 17,9g
    • Węglowodany ogółem: 338,8g
    • Cukry: 58,6g
    • Błonnik pokarmowy: 35g
    • Sód: 1703mg
    • Sól: 4,26g
    Czytaj Więcej o: 14.09.2024 - Sobota
  • 13.09.2024 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jaglana na mleku 300ml (A: 7)
    • Serek fromage 40g (A: 7)
    • Szynka Gerwazego drobiowa 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Biała rzodkiew ze szczypiorkiem plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Galaretka truskawkowa z jogurtem 220g (A: 1,7)

    OBIAD

    • Zupa ryżowa (korpus z kurczaka, włoszczyzna, koncentrat pomidorowy, ryż, śmietanka, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 9)
    • Sznycel mielony z dorsza , z ziołami- smażony ( filet z dorsza, bułka tarta, bułka pszenna, jaja, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz ) 100g (A: 1,3,4)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z kapusty białej z marchewką(kapusta biała, marchew cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta fasoli (fasola, cebula, koper, ketchup, musztarda, sól, pieprz) 80g (A: 6,9,10)
    • Chleb zwykły   50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry  70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2194,6kcal
    • Białko ogółem: 89,1g
    • Tłuszcz ogółem: 62,1g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 12,1g
    • Węglowodany ogółem: 350,6g
    • Cukry: 59,4g
    • Błonnik pokarmowy: 31,9g
    • Sód: 1542,1mg
    • Sól: 3,86g
    Czytaj Więcej o: 13.09.2024 - Piątek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-08-30 13:46przez:
Opublikowano:0000-00-00 07:42przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2024-09-18 07:41przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:282

Rejestr zmian

  • [2024-09-18 07:41:36]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-17 07:09:43]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-16 07:48:09]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-13 08:02:28]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-12 06:56:37]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-11 09:53:48]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-10 13:09:14]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-09 06:42:39]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-06 06:53:39]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-05 06:48:50]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-04 07:01:31]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-03 06:40:35]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-09-02 06:18:42]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-08-30 13:45:59]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści