Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Lipiec 2024

Artykuły

  • 31.07.2024 - Środa

    I ŚNIADANIE

    • Zacierka na mleku  (mleko, mąka pszenna, jajko, sól) 300ml (A:1,3,7)               
    • Szynka zielonogórska wieprzowa 20g (A;1,3,6,9,10)
    • Dżem truskawkowy  niskosłodzony  30g
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kisiel z jabłkiem (kisiel, jabłka, cukier) 200ml (A: 1)

    OBIAD

    • Zupa ogórkowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)
    • Filet drobiowy pieczony z ziołami (pierś z kurczaka , bazylia, nać pietruszki, sól , pieprz, olej rzepakowy) 150g
    • Ryż na sypko 200g
    • Surówka z kapusty czerwonej (kapusta czerwona cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem  80g (A: 7)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g(A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Dynia gotowana 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

     

    • Energia: 2109kcal
    • Białko ogółem: 87,5g
    • Tłuszcz ogółem: 57g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 16g
    • Węglowodany ogółem: 336g
    • Cukry: 58g
    • Błonnik pokarmowy: 28,7g
    • Sód: 1345mg
    • Sól:  3,36g

    Czytaj Więcej o: 31.07.2024 - Środa
  • 30.07.2024 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Polędwica drobiowa 20g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Jajko gotowane 1szt. 50g (A: 3)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok wieloowocowy  200ml

    OBIAD

    • Zupa barszcz czerwony z ziemniakami (korpus z kurczaka, włoszczyzna, buraki, 

      ziemniaki, kwasek cytrynowy, śmietanka, sól, pieprz) 350ml (A: 7,9)

    • Pierogi z twarogiem-gotowane ( twaróg, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy, olej rzepakowy, sól )  300g  (A: 1,3,7)
    • Surówka z marchwi i jabłka     (marchew ,jabłko, śmietana) 150g (A:7)
    • Jogurt naturalny 100ml (A: 7)
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z makreli wędzonej z ogórkiem kiszonym ( makrela wędzona, ogórek kiszony, cebula, pieprz, majonez, ketchup) 80g (A:3,4,6,9,10) 
    • Chleb zwykły 2szt  50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2602kcal
    • Białko ogółem: 85,5g
    • Tłuszcz ogółem: 88g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 25g
    • Węglowodany ogółem: 397g
    • Cukry: 74g
    • Błonnik pokarmowy: 31,7g
    • Sód: 1994mg
    • Sól: 4,99g
    Czytaj Więcej o: 30.07.2024 - Wtorek
  • 29.07.2024 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Ryż na mleku 300ml (A:7)
    • Polędwica sopocka wieprzowa 20g (A: 1,7,9,10)
    • Twaróg w kawałku ze szczypiorkiem  40/5g (A: 7)
    • Chleb zwykły 2szt  50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Maślanka naturalna 200ml (A:7)

    OBIAD

    • Zupa ziemniaczana (korpus z kurczaka, włoszczyzna, nać pietruszki, ziemniaki, śmietanka sól, ziele angielskie) 350ml (A: 7,9)
    • Gulasz mięsny -wieprzowy -duszony (łopatka wieprzowa , mąka pszenna, olej rzepakowy, cebula, sól , pieprz, papryka słodka) 200g (A: 1)
    • Kasza jęczmienna na sypko 200g(A: 1)
    • Surówka meksykańska ( kapusta biała, marchew, por, kukurydza, olej rzepakowy, sól, pieprz) 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z soczewicy (soczewica czerwona, cebula, czosnek, bazylia, nać pietruszki, olej rzepakowy, sól, pieprz) 80g
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Biała rzodkiew z koperkiem /biała rzodkiew, koperek/ 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2383kcal
    • Białko ogółem: 93,5g
    • Tłuszcz ogółem: 81g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24g
    • Węglowodany ogółem:351 g
    • Cukry: 61g
    • Błonnik pokarmowy: 32,7g
    • Sód: 1389mg
    • Sól: 3,47g
    Czytaj Więcej o: 29.07.2024 - Poniedziałek
  • 28.07.2024 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza kukurydziana na mleku 300ml (A: 7)
    • Polędwica drobiowa  50g (A: 1,3,6,7,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłko 1szt. 150g
     

    OBIAD

    • Zupa pieczarkowa z makaronem (kości wieprzowe, włoszczyzna, pieczarki, makaron, śmietanka sól, pieprz) 350ml (A: 1,7,9)
    • Schab pieczony w sosie własnym (schab, cebula , mąka pszenna, olej rzepakowy, sól , pieprz, oregano, rozmaryn) 100g/150ml (A: 1)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Buraczki zasmażane (buraczki, mąka pszenna, masło, kwasek cytrynowy, śmietana, sól, pieprz ) 150g (A: 1,7)
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Ser żółty 60g (A:7)
    • Chleb zwykły 2szt  50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży 70g
    • Sałata 10g
    • Kawa zbożowa z mlekiem 250ml(A: 1,7)

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2251kcal
    • Białko ogółem: 104,5g
    • Tłuszcz ogółem: 73g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 30g
    • Węglowodany ogółem: 321g
    • Cukry: 53g
    • Błonnik pokarmowy: 32,7g
    • Sód: 1845mg
    • Sól:  4,61g
    Czytaj Więcej o: 28.07.2024 - Niedziela
  • 27.07.2024 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jaglana na mleku 300ml (A: 7)
    • Szynka biała drobiowa 50g (A: 1,3,7,9,10)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny 1szt 150g (A: 7)
     

    OBIAD

    • Zupa wiejska (korpus z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, mąka pszenna, jajko, natka pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 1,3,9)
    • Roladka drobiowa pieczona, półmięsna w sosie groszkowym (filet z piersi kurczaka cebula, łopatka wieprzowa, włoszczyzna, mąka pszenna, groszek zielony, śmietanka, sól, pieprz) 100g/150ml (A:1, 7, 9)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka wielowarzywna z marchewki, pietruszki, selera, jabłka z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Wiosenny twarożek( twaróg, mleko, szczypiorek, sól) 80g (A:7)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka 60g
    • Sałata 20g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
    •  

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2219kcal
    • Białko ogółem: 103,5g
    • Tłuszcz ogółem: 55g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:20g
    • Węglowodany ogółem: 360g
    • Cukry: 63g
    • Błonnik pokarmowy: 35,7g
    • Sód: 1936mg
    • Sól: 4,84g

    Czytaj Więcej o: 27.07.2024 - Sobota
  • 26.07.2024 - Piątek

    I ŚNIADANIE

    • Makaron kolanka na mleku 300ml (A: 1,7)
    • Szynka szkolna wieprzowa 30g (A: 1,6,7,9,10)
    • Sałatka jarzynowa ( ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, jajko, jabłko, ogórek kiszony, cebula, groszek zielony, nać pietruszki, majonez, sól, pieprz) 100g (A: 3, 9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 1szt. 25g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Budyń   (mleko, budyń, cukier) 200ml (A: 1,5,6,7,8)

    OBIAD

    • Zupa krupnik jęczmienny (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kasza jęczmienna, nać pietruszki, sól, pieprz) 350ml (A: 1,9)
    • Filet z dorsza smażony (filet z dorsza, mąka pszenna,  olej rzepakowy, sól , pieprz) 00g /100ml (A: 1,4)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z kapusty kiszonej, cebuli, marchewki i natki pietruszki z olejem rzepakowym 150g,
    • Kompot owocowy ( jabłko, czarna porzeczka, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Ser topiony 50g (A: 7)
    • Szynka szkolna wieprzowa 20g (A: 1,6,7,9,10)
    • Chleb zwykły 50g (A: 1)
    • Chleb razowy 2szt. 50g (A: 1)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g
    • Sałata 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2312kcal
    • Białko ogółem: 96,5g
    • Tłuszcz ogółem: 76g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:21 g
    • Węglowodany ogółem: 340g
    • Cukry: 59g
    • Błonnik pokarmowy: 33,7g
    • Sód: 1894mg
    • Sól: 4,74g
    Czytaj Więcej o: 26.07.2024 - Piątek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-07-01 08:18przez:
Opublikowano:2024-07-01 08:47przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2024-08-01 07:36przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:1372

Rejestr zmian

  • [2024-08-01 07:36:23]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-30 07:35:52]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-29 07:51:20]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-29 07:47:55]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-29 07:05:39]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-25 14:52:28]Grzegorz KozłowskiAktualizacja
  • [2024-07-24 14:34:56]Grzegorz KozłowskiAktualizacja
  • [2024-07-23 14:59:17]Grzegorz KozłowskiAktualizacja
  • [2024-07-22 14:33:53]Grzegorz KozłowskiAktualizacja
  • [2024-07-22 14:30:45]Grzegorz KozłowskiAktualizacja
  • [2024-07-22 10:11:47]Bartosz Wącioraktualizacja
  • [2024-07-19 06:58:20]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-18 07:56:46]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-17 09:28:13]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-16 07:03:25]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-15 07:00:28]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-12 14:08:09]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-12 08:36:27]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-11 06:57:01]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-10 12:04:54]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-09 14:06:19]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-08 07:48:17]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-05 14:11:46]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-04 07:21:56]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-03 08:34:22]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-02 07:48:09]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-02 07:45:53]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-01 08:22:57]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2024-07-01 08:17:56]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści