Regionalny Szpital w Kołobrzegu

Sierpień 2025

Artykuły

  • 20.08.2025 - Środa

    I ŚNIADANIE

    • Ryż na mleku 300ml (A:MLE)
    • Polędwica drobiowa 50g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka czerwona tarta 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kisiel z tartym jabłkiem 200ml (A: GLU)

    OBIAD

    • Zupa ogórkowa z ziemniakami (kości wieprzowe, włoszczyzna, ogórki kiszone, ziemniaki, śmietanka, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, jarzynka naturalna) 350ml (A: MLE, SEL)
    • Gulasz mięsny wieprzowy duszony( łopatka wieprzowa, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól , pieprz czarny, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy) 200g (A: GLU)
    • Kasza jęczmienna na sypko 200g(A: GLU)
    • Surówka z kapusty czerwonej z olejem 150g(kapusta czerwona, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny) 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta twarogowa ze szczypiorkiem( twaróg, mleko, szczypiorek, sól)  80g (A:MLE)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Dynia gotowana 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2 298,6kcal
    • Białko ogółem: 100,8g
    • Tłuszcz ogółem: 68,6g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 24,1g
    • Węglowodany ogółem: 332,3g
    • Cukry: 99,9g
    • Błonnik pokarmowy: 38,5g
    • Sód: 1787mg
    • Sól: 4,47g
    Czytaj Więcej o: 20.08.2025 - Środa
  • 19.08.2025 - Wtorek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza manna na mleku 300ml(A: GLU,MLE)
    • Szynka wieprzowa zielonogórska 50g (A: GLU,SOJ,MLE,SEL)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni  50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Sok pomarańczowy 200ml

    OBIAD

    • Botwinka (kości wieprzowe, botwinka, włoszczyzna, ziemniaki, śmietanka, kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, jarzynka naturalna) 350ml (A: MLE,SEL)
    • Pierogi z serem twarogowym -gotowane ( twaróg półtłusty, jajka, mąka pszenna, cukier waniliowy, olej rzepakowy, sól )  300g  (A: GLU,JAJ,MLE)
    • Surówka z selera, marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym (seler, marchew, jabłko, natka pietruszki, jogurt naturalny) 150g (A: MLE, SEL, SO2)
    • Jogurt naturalny 100ml (A: MLE)
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z białej fasoli (fasola biała, cebula, koper, ketchup, musztarda, sól, pieprz czarny, włoszczyzna) 80g (A: GOR, SEL,SO2)
    • Chleb zwykły pszenno-żytni  50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2 543kcal
    • Białko ogółem: 95,8g
    • Tłuszcz ogółem: 52,3g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:22,2g
    • Węglowodany ogółem: 442,8g
    • Cukry: 1119,8g
    • Błonnik pokarmowy: 53,4g
    • Sód: 1376,8mg
    • Sól: 3,44g
    Czytaj Więcej o: 19.08.2025 - Wtorek
  • 18.08.2025 - Poniedziałek

    I ŚNIADANIE

    • Kasza jęczmienna na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Serek fromage 40g (A: MLE)
    • Szynka wieprzowa szkolna 20g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jabłka w sosie waniliowym (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jabłka, cukier, wanilia) 200g (A: GLU,MLE)

    OBIAD

    • Zupa kalafiorowa z makaronem (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kalafior, natka pietruszki, makaron świderki, śmietanka sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml (A: GLU,JAJ,MLE,SEL)
    • Sznycel mielony z dorsza z ziołami -smażony  (filet z dorsza, olej rzepakowy, jaja, cebula, natka pietruszki, mąka pszenna, bułka pszenna, sól , pieprz czarny) 100g (A: GLU,JAJ,RYB,SOJ,MLE)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Surówka z kapusty białej i marchewki (kapusta biała, marchew, natka pietruszki, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny) 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml
    •  

     

    KOLACJA I

    • Pasta z fasoli (fasola Jaś, cebula, musztarda, ketchup ,sól, pieprz czarny ) 80g (A:GOR)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek kiszony plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2393,2kcal
    • Białko ogółem: 86g
    • Tłuszcz ogółem: 79,8g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:26,7g
    • Węglowodany ogółem: 347,5g
    • Cukry: 88,3g
    • Błonnik pokarmowy: 42,3g
    • Sód: 1772,7mg
    • Sól: 4,43g
    Czytaj Więcej o: 18.08.2025 - Poniedziałek
  • 17.08.2025 - Niedziela

     

    I ŚNIADANIE

    • Ryż na mleku 300ml (A:MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Szynka zielongórska wieprzowa 20g (A: GLU,SOJ,MLE,SEL)
    • Jajko gotowane na twardo 1szt 50g(A: JAJ)
    • Sałata masłowa 10g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Jogurt naturalny 1szt/150g (A: MLE)
     

    OBIAD

    • Rosół z makaronem (korpus z kurczaka, marchewka, pietruszka korzeń, seler, por, makaron gniazda, cebula, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie) 350ml (A: GLU,JAJ,SEL)
    • Udko z kurczaka pieczone (udko z  kurczaka, papryka słodka, oregano, bazylia, tymianek,  olej rzepakowy, sól , pieprz czarny)  200g
    • Marchew oprószana (mąka pszenna ,masło, sól) 150g (A: GLU,MLE)
    • Ziemniaki z koperkiem  200g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasztet drobiowy zapiekany 60g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2422,7kcal
    • Białko ogółem: 108,3g
    • Tłuszcz ogółem: 93,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:32,7g
    • Węglowodany ogółem: 292,8g
    • Cukry: 76,3g
    • Błonnik pokarmowy: 31,4g
    • Sód: 1561,8mg
    • Sól: 3,90g
    Czytaj Więcej o: 17.08.2025 - Niedziela
  • 16.08.2025 - Sobota

     

    I ŚNIADANIE

    • Płatki owsiane na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Ser topiony 50g (A;MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Pomidor 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Budyń waniliowy   (mleko, budyń, cukier)  200ml (A: GLU,MLE,)
     

    OBIAD

    • Zupa jarzynowa z ziemniakami (korpus z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, kalafior, brokuł, fasolka szparagowa zielona, śmietanka, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna) 350ml  (A: MLE,SEL)
    • Pieczeń drobiowo – wieprzowa mielona w sosie pietruszkowym - pieczona ((udko z kurczaka trybowane, łopatka wieprzowa, cebula ,natka pietruszki, jajko, mąka pszenna, bułka pszenna śmietanka, sól , pieprz) 100g/150ml (A: GLU,JAJ,SOJ,MLE)
    • Kasza jęczmienna na sypko 200g (A: GLU)
    • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem rzepakowym 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Szynka drobiowa gotowana 60g (A: GLU,SOJ,MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Rzodkiewka biała plastry z koperkiem 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2258,4kcal
    • Białko ogółem: 85,3g
    • Tłuszcz ogółem: 68,5g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe: 335,3g
    • Węglowodany ogółem: 28,9g
    • Cukry: 110,7g
    • Błonnik pokarmowy: 34,1g
    • Sód: 1588,1mg
    • Sól: 3,97g
    Czytaj Więcej o: 16.08.2025 - Sobota
  • 15.08.2025 - Piątek

     

    I ŚNIADANIE

    • Makaron świderki  na mleku 300ml (A: GLU,MLE)
    • Szynka wieprzowa szkolna 20g(A: GLU,SOJ,MLE)
    • Dżem truskawkowy  niskosłodzony 30g
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 1szt 25g (A: GLU)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Ogórek świeży plastry 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml
     

    II ŚNIADANIE

    • Kisiel z tartym jabłkiem (kisiel, jabłka, cukier) 200ml (A: GLU)
     

    OBIAD

    • Zupa krupnik jaglany (korpus z kurczaka, włoszczyzna, kasza jaglana, ziemniaki, natka pietruszki, sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, jarzynka naturalna)  350ml (A: SEL)
    • Śledź w śmietanie (śledzie matiasy, śmietana, cebula, jabłko, sól , pieprz czarny) 100g/150ml (A: RYB, MLE)
    • Ziemniaki z koperkiem 200g
    • Bukiet warzyw gotowanych(marchew, kalafior, brokuł) 150g
    • Kompot owocowy (jagoda, truskawka, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, jeżyna, cukier) 250ml

     

    KOLACJA I

    • Pasta z twarogu ( twaróg, mleko, sól) 80g (A:MLE)
    • Chleb zwykły 2szt 50g (A: GLU,SOJ)
    • Chleb razowy 2szt 50g (A: GLU,)
    • Masło roślinne miękkie 15g
    • Papryka świeża paski 70g
    • Sałata masłowa 10g
    • Herbata czarna z cukrem 250ml

     

    KOLACJA II

    POSIŁEK WITAMINOWY

    Mus warzywno – owocowy( cukinia, kiwi, szpinak, jabłko, banan) 100g

    DOBOWE WARTOŚCI ODŻYWCZE:

    • Energia: 2155kcal
    • Białko ogółem: 83,4g
    • Tłuszcz ogółem: 54,4g
    • Nasycone kwasy tłuszczowe:20,1g
    • Węglowodany ogółem: 343,2g
    • Cukry: 110,6g
    • Błonnik pokarmowy: 32,8g
    • Sód: 2303,4mg
    • Sól: 5,76g
    Czytaj Więcej o: 15.08.2025 - Piątek

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2025-08-01 07:16przez:
Opublikowano:2025-08-01 07:29przez: Gracjan Tyczyński
Zmodyfikowano:2025-08-20 07:26przez: Gracjan Tyczyński
Podmiot udostępniający: Regionalny Szpital w Kołobrzegu
Odwiedziny:331

Rejestr zmian

  • [2025-08-20 07:26:33]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-19 08:33:09]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-18 07:22:53]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-14 13:05:30]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-13 06:45:04]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-12 09:27:07]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-12 09:26:08]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-07 08:01:37]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-06 12:43:56]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-05 08:28:41]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-04 06:56:43]Gracjan TyczyńskiAktualizacja treści
  • [2025-08-01 07:16:34]Gracjan TyczyńskiInformacje